Skip to content

Dit wil ik graag delen…

Blog

Stevig in je schoenen staan, durven en doen!

Je hoort met regelmaat: “Je moet leren wat steviger in je schoenen te staan.” Een makkelijk gegeven advies, maar oh zo moeilijk wanneer je twijfelt aan jezelf, jij jezelf minder voelt dan een ander of bent bang voor reacties van een ander. Ga dan maar eens stevig in je schoenen staan. Hoe dan?

De Boom:
Op de homepagina van mijn website heb ik gekozen voor een jongen die in een boom klimt. Voor mij een metafoor voor wat ik voor je kan betekenen. De boom vindt zijn stevigheid in zijn wortels. Hoe dieper de boom geworteld is, hoe krachtiger zijn uitstraling. Dat geldt ook voor ons als mensen. Hoe steviger we letterlijk staan, hoe mentaal sterker we ons gaan voelen. Echter gaat dit niet vanzelf of doordat iemand dit tegen je zegt. Nee, dat vraagt gerichte kennis en training van je basishouding. Door training leer je om beter grondcontact te maken. Door beter grondcontact sta je letterlijk steviger in je schoenen. Dit heeft een positieve invloed op je mentale kracht. Ik leer je krachtig kan staan, zodat je dus letterlijk (fysiek) en figuurlijk (mentaal) minder snel weggeduwd of gekwetst wordt.

Trainen dus:
Op mijn school (Mikado Hengelo) begeleid ik meerdere leerlingen individueel. Kinderen die onzeker zijn en daardoor kwetsbaar. Of kinderen die juist snel denken en direct reageren en daardoor met regelmaat in conflict zijn. Dit willen ze zelf niet, het overkomt hen. We praten met het kind, we zeggen sorry en gaan we verder. Daarmee is het incident besproken, maar niet het onderliggende probleem. Je leert niet hoe je dit een volgende keer kunt voorkomen. Tijdens mijn training leer ik deze kinderen te gronden. Door goed grondcontact voel jij je sterker en ontstaat er net wat meer ruimte om te kunnen denken. Is het nodig om te reageren en zo ja, hoe dan? Ik zie hoe deze kinderen groeien in hun zelfvertrouwen, in keuzes maken om wel/niet te reageren.

Groei:
En natuurlijk gaat het nog wel eens mis, maar er is wel ruimte om nu te reflecteren. Vanuit de beweging, het oefenen in krachtig staan, ontstaat er zelfreflectie en groeit het kind! Vanuit het doen.. leren durven!