Skip to content

Dit wil ik graag delen…

Blog

Wat ik ervaarde tijdens de Huskytocht

We zijn het jaar 2022 fantastisch begonnen met een reis naar Lapland. Dit stond hoog op onze bucketlist. Samen met mijn vrouw en kinderen hebben we genoten van een fantastische week vol prachtige landschappen en zonsondergangen. Ook zijn we lekker lijfelijk bezig geweest op de ski’s. Je ervaart dan meteen weer dat het lijf het “overneemt” van je hoofd. Letterlijk even niks denken maar lekker doen.

Huskytocht

Het hoogtepunt van de reis was wel de huskytocht, al heeft dit ons geduld wel op de proef gesteld. De tocht hadden we donderdag gepland, maar werd op het moment dat we er waren gecanceld door corona. Dan is het wel een uitdaging om de rust te bewaren, niet in de frustratie te schieten, maar vanuit rust duidelijk te zijn in wat je wilt. Dan komen de praktische oefeningen die ik doe tijdens een training direct weer van pas. Zorgen dat je stevig blijft staan, je ademhaling laag (in je buik) houdt, en vanuit de verbinding met jezelf rustig maar duidelijk communiceert wat je verwacht. In ons geval was dit een vervangende optie, aangezien we o.a. hiervoor naar Lapland waren gekomen.

Accepteren

Gelukkig kwam er nog een optie voorbij op de zaterdag, wel 120 km. verderop. Soms moet je ook je “verlies” nemen en accepteren om toch je doel te kunnen bereiken. Op de huskyfarm werden we enthousiast begroet door de eigenaar. Hij leidde ons rond over zijn farm met 180 husky’s. Alle honden willen graag de slee trekken, maar hoe kom je nu tot een goede verdeling voor de slee?

Groepen honden

In het kort komt het erop neer dat er drie groepen honden zijn op de boerderij, te weten: de slimme honden, de sterke honden en de volgers. Als criticaster kun je dan denken dat zelfs honden in een “hokje” worden geplaatst. Je kunt ook zeggen dat de honden worden ingezet op hun eigen kracht en kwaliteit. De slimme honden zijn in staat om commando’s te begrijpen en uit te voeren, de sterke honden zijn belangrijk voor de kracht en de volgers helpen mee (en liepen i het midden!). Samen zorgen ze ervoor dat de tocht een succes wordt. Ieder heeft ook zijn eigen plek in de rij. Ons hebben ze in ieder geval een onvergetelijke ervaring bezorgd.

Bewustwording

Alle honden maakten een blije en enthousiaste indruk. Waarom? omdat ze werden ingezet op hun kwaliteiten. Hoe kijken wij naar kinderen? Kijken we naar de kwaliteiten en versterken we deze? Weten de kinderen zelf wat hun kwaliteit is en/of hoe ze kunnen werken aan het versterken van kwaliteiten? In hoeverre blijft het kind zichzelf of wil het een andere rol dan bij hem/haar past? Dan zal de balans zoek raken en komt je kind misschien wel te ver af van zijn eigen IK. En hoe begeleiden we dit als professionals en als ouders? Blijven wij in onze eigen kracht of verliezen we onszelf?

Begeleidingstraject

In mijn begeleidingstrajecten werk ik aan bewustwording van jezelf. Hoe kan ik zelf sterker en zelfverzekerder worden en overkomen? Wat doe ik op moeilijke momenten (bijv. als ze me pesten). Hoe blijf ik dan rustig en verlies ik niet mijn zelfcontrole? Dat kunnen hele lastige trajecten zijn voor kinderen (en ouders), waarbij voor mij het beginpunt is om jezelf beter te leren kennen! Kijk gerust op rond op mijn website www.gerbenbusscher.nl