Skip to content

Dit wil ik graag delen…

Blog

Een beweging zegt meer dan … woorden

Gisteravond ben ik gestart met een jongens in hun kracht training met een acht jarige, prachtige jongen en zijn moeder. Hiervoor hadden we al een intakegesprek gehad waarbij ouders deze jongen meer zelfvertrouwen gunnen en een wat positievere blik naar zichzelf en de wereld. In mijn trainingsprogramma observeer ik de bewegingen van het kind en ouders omdat de bewegingen mij informatie over het zelfbeeld van het kind en de relatie/verbinding met de ouders geven.

Bewegen
Hoe zet ik bewegen in om te ontdekken? We startten de training met wandelen en daarna lopen in lichte dribbelpas. Uit deze oefening haalde ik informatie over het voet-grond contact. Hoe wikkel je jij voeten af, hoe stevig sta je letterlijk met de voeten op de grond? Het viel op dat er vooral op de tenen werd gelopen waardoor er minder contact is met de grond. Ik vergelijk de voeten met de wortels van een boom. Hoe steviger ze in de grond staan, hoe sterker je uitstraling.

In de daarop volgende oefening tastte ik het stevig staan door licht te duwen. Bij een lichte aanraking stapte de jongen al een pas weg van mij. Hij gaf dus letterlijk de ruimte aan mij weg. Ga je dan ook conflicten of moeilijke situaties uit de weg? (Moeder gaf hiervan een prachtig voorbeeld dat dit inderdaad gebeurd)

Benen en ons lichaam
Onze benen dragen ons gehele lichaam. De derde en laatste bewegingsoefening gaf me informatie over het bewust gebruik maken van de benen. De benen vergelijk ik met de stam van een boom. Hoe steviger de stam, hoe krachtiger de boom. In de oefening liet ik de jongen op de buik schuivend naar de overkant gaan. Hij gebruikte daarvoor alleen zijn armen. Hij trok zich naar voren met zijn armen, de benen werden nauwelijks gebruikt.

Algemeen lichaamsbewustzijn
In de hierboven beschreven oefeningen voel ik dat het algemeen lichaamsbewustzijn nog beter kan worden ontwikkeld. Dit kan eenvoudig door verschillende bewegingsoefeningen te trainen. Door je lichaam letterlijk bewuster te ervaren/voelen, ervaar je een directere verbinding met jezelf. Wanneer je jezelf (dreigt) te verliezen, is dat het fundament waarop je terug kunt vallen.

Positieve werking
Een goed lichaamsbewustzijn zoals een goede basishouding en goed voet-grond contact, heeft directe invloed op je mentale gevoel. Je hoort vaak de uitdrukking “Ik zit momenteel lekker in mijn vel.” Ik ben ervan overtuigd dat een goed lichaamsbewustzijn van invloed is op je mentale gesteldheid. Het geeft rust in je hoofd, gedachtes zullen verdwijnen en je zelfvertrouwen neemt toe. Dat gun je toch iedereen?!

Deze prachtige jongen komt met oefenen wel in zijn eigen kracht, en dat met weinig woorden!

En ik..
Ik ga nu lekker naar de sportschool, even met mijn lichaam bezig zijn en het hoofd opruimen 🙂