Skip to content

Dit wil ik graag delen…

Blog

Mijn kind is vaak boos, bedroefd of bang..

ik ben me aan het voorbereiden op een nieuw traject Jongens In Hun Kracht. Tijdens het lezen van het intakeformulier gaan mijn gedachten terug naar een studiedag integraal coachen. Een van de thema’s deze dag was emoties en hoe ermee om te gaan als opvoeder. De informatie die ik lees in het intakeformulier zet me aan tot het schrijven van weer eens een blog 🙂

Omgaan met emoties
Waar de een zijn emoties veelvuldig laat zien, heeft een ander zijn emoties ogenschijnlijk perfect onder controle. Weer anderen tonen juist weinig emoties en worden ‘als vlak’ beschreven. Er zijn mensen die hun emoties inslikken. Kortom. iedere gaat op zijn manier om met emoties, vaak ook een gevolg hoe het je zelf is geleerd in je opvoeding.

Waarom emotie
Emoties hebben een signalerende functie. Het is bijvoorbeeld erg handig angst te voelen als er gevaar dreigt. Deze angstprikkel wordt supersnel verwerkt en omgezet in een adequate reactie, waardoor we ons in veiligheid kunnen brengen. Daarnaast gebruiken we emoties om iets voor elkaar te krijgen. We streven met emotie een doel na, namelijk ons daarna beter te voelen. (Welbevinden) Dus emoties zijn super nuttig en handig om te hebben en te kunnen gebruiken.

De 4 B’s
We gebruiken vier basisemoties, namelijk Boos, Bang, Bedroefd, Blij… 4 B’s dus. Deze emoties beïnvloeden ons ‘zijn’ en spelen eigenlijk steeds een rol in ons welbevinden, veelal op de achtergrond, soms sterk naar voren komend. Alle 4 de emoties zijn daarbij van waarde. Als ouders en/of opvoeders beïnvloeden we (on)bewust de emoties van onze kinderen.

Een voorbeeld
Uw kind komt huilend terug van het voetbalveldje. Het partijtje voetbal is verloren gegaan. Ook is er nog een trap uitgedeeld. . Het kind uit zijn emotie bedroefd zijn door te huilen. (verloren partijtje) Tevens is als gedrag ‘vluchten’ ingezet omdat het bang was nog een trap te krijgen. In plaats van aandacht voor de emotie en daarin mee te bewegen door troost te bieden, kiest de opvoeder een andere strategie. Het kind moet stoppen met huilen, want huilen is voor watjes! Ook wordt nog even duidelijk aangegeven dat een volgende keer het kind terug moet trappen in plaats van te vluchten. Onbedoeld zeggen we: “Het is niet oké om bedroefd te zijn en bang zijn moet worden vervangen door boos terug reageren.

Als de beschreven reactie van de opvoeder de standaard opvoeding is, ontnemen we ons kind dus de kans om 2 basisemoties te mogen ontwikkelen. Op latere leeftijd kan het kind dan nog kiezen om Boos of Blij als emotie in te zetten. Op momenten dat dit geen gepaste emotie is, is er geen andere oplossing meer voor handen.

Socialisatie
De ontwikkeling (het proces) waarbij een kind leert om te gaan met anderen in zijn omgeving, noemt men socialiseren. Als ouders hebben we de opdracht om ons kind te helpen bij dit proces. We willen immers dat ons kind zich veilig en goed voelt. We werken mee aan het welbevinden van ons kind. Daar heeft het dus juist zijn/haar emoties voor gekregen. De 4 basisemoties worden gebruikt als belangrijkste gereedschappen om in dit proces te ontwikkelen.

Daar waar de timmerman zijn hamer niet weggooit, de metselaar zijn troffel altijd goed verzorgt, zo zijn wij als ouders van groot belang om de emotionele gereedschappen van ons kind goed te onderhouden en verstevigen. Niet door ze te vermijden of weg te stoppen, maar juist door ze er te laten zijn!